Mattor

Hos oss på DIS Inredning hittar du främst två olika typer av mattor;
HANDKNUTNA MODERNA MATTOR samt ÅTERVUNNA VINTAGE MATTOR.
Unika mattor du inte finner någon annanstans. Alla bär spår av hundraåriga traditioner,
även de moderna samtida mattorna har sitt vackra utseende tack vare en lång hantverkstradition.

Läs mer om mattornas historia nedan eller se alla våra mattor HÄR

MODERNA MATTOR- nutida mattor i ull och viscose
Hantverket att tillverka vackra handknutna mattor är en tidskrävande och intrikat arbetsprocess. Den äger rum i små byar i Indien, vanligtvis i Uttar Pradesh-regionen i norra Indien nära floden Ganges. Råvaran är ull eller viskos, som spinns till garn. På gammaldags vävstolar förvandlar erfarna mattknytare sedan det vackra garnet till fantastiska mattor. Efter knytningen tvättas mattorna med en enkel och traditionell metod under öppen himmel med rent vatten. Detta får all överskottsfärg att tvättas ur och ger garnet en mjuk konsistens. När tvättprocessen är klar torkas mattorna i solen på utdragna på träramar, ofta på tak och stora terrasser. Det är en otroligt vacker syn att titta ut över de små städerna med fullt av mattor på terrasserna. Att torka mattorna i den starka solen hjälper till att få till djupet i färger och mönster. När sedan mattorna har torkat, arbetar duktiga matt-trimmare med små saxar för att justera detaljerna.
Detta görs mycket noggrant och med stor koncentration, och det är här som mattorna verkligen får sitt exklusiva utseende.

VINTAGE ROYAL – recycling och upcycling av antika mattor
Vintage Royal är en samling antika handknutna mattor av persiskt ursprung. Alla Vintage Royal är 50-100 år gamla mattor av hög kvalitet som har tvättats och återvunnits.  Det första steget är att finna gamla semi-antika mattor som är lämpliga, konsten är att välja gamla mattor med precis rätt mängd slitage. De kommer från privata hem, från marknader och basarer i hela Persien och väljs ut specifikt för detta ändamål. De skärs, stenas och torkas i solen för att delikat få fram det orientaliska mönstret. Det översta skiktet på mattorna tas bort, vilket ger dem en perfekt sliten vintage effekt. För de mattorna som sedan ska färgas använder vi giftfria växtfärger tillverkade av våra skickliga färgningsexperter enligt deras traditionella, gamla recept. Färgningsprocessen är arbetsintensiv och riskfylld, där mycket kan gå fel. Ingen vet 100% hur färgningen kommer att bli i slutänden. Det är det som gör var och en av de återvunna mattorna så unik. Så den Royal Vintage matta du väljer som kund kommer att vara den enda i sitt slag. Bakom varje matta finns det en helt egen historia och process – både en historia som vi inte vet någonting om och en återvinnings- och upcyclingprocess som blåser nytt liv i de gamla antika mattorna. Med Vintage Royal får du inte bara en matta, du får också ett unikt antikt persisk hantverk. 
Och som en ren bonus deltar du i ansträngningen att återvinna material och inte bara köpa nytt.

Tack vare det nära samarbete vi har med våra leverantörer kan vi garantera att de både tar ett socialt ansvar
och ser till att arbetsvillkoren i alla led är i ordning samtidigt som kvalitetssäkringen på slutprodukten är hög. 
Produktionen kontrolleras noggrant och miljön värnas starkt. Alla färger som används är giftfria växtfärger.

Se alla våra mattor HÄR